International Commercial & Contract Management (ICCM)

(MBA)

A cross-sectoral concept

Globalization and the increasing complexity of business relationships call for an academic qualification which sets standards for the national and international marketplace. Thanks to the interdisciplinary approach, graduates of the MBA course International Commercial & Contract Management (ICCM) have the commercial, legal and managerial expertise to be able to successfully manage contracts and projects and to enhance their company’s commercial strategy.

The diversity of sectors and experience among the participants and the teaching staff underline the interdisciplinary nature of the study programme and open up interesting new perspectives and opportunities for comparison with regard to personal and sector-specific problems and solutions. In addition, the course encourages and assists in the development of a career-building network.

Since the number of participants is limited to around 20, the individual problems of the students can be addressed within the context of the curriculum. Close interaction both among the participants and with the lecturers is a matter of course, creating an intensive learning atmosphere.

Overview of the study contents

First semester:

• Module 1: Introduction to Commercial and Contract Management and Legal Basics
  • Module 2: Financial Basics for Commercial Management
  • Module 3: ICCM at the Pre-Award Phase (Pre-Bid and Bid)

Second semester:

• Module 4: ICCM at the Contracting Phase (NTP)
  • Module 5: ICCM at the Post-Award/Kick-off Phase

Third semester:

• Module 6: ICCM at the Design, Build and Delivery Phase (EPC – Engineering, Procurement and Construction)
  • Module 7: ICCM at the Warranty Phase and at Project Closure

• Jörg Heidig
    Berater und Trainer bei Kleinert | Heidig & Partner
  • Prof. Dr. Erik Hahn
    Hochschule Zittau/Görlitz, Professur für Zivilrecht, Wirtschaftsrecht und Immobilienrecht
  • Richter Hans-Georg Patt
    Finanzgericht Leipzig
  • Prof. Dr. Silke Hüsing
    TU Chemnitz, Professur für Betriebswirtschaftliche Steuerlehre und Wirtschaftsprüfung
  • Dr. Margitta Markert
    Director PricewaterhouseCoopers AG Dresden
  • Dr. Katja Soyez
    Stellvertretende Direktorin der Staatlichen Studienakademie Riesa, Studiengangsleiterin BWL-Dienstleistungsmanagement
  • Prof. Dr. Sybille Seyffert
    HTWK Leipzig, Professorin für Betriebswirtschaftslehre, insbesondere Rechnungswesen
  • RA Prof. Dr. Hans-Eric Rasmussen-Bonne, LL.M.
    Partner der Kanzlei Weitnauer, Berlin; Honorarprofessor für Internationales Privatrecht, Rechtsvergleichung und privates Wirtschaftsrecht an der TU Dresden
  • RA Jan Rolla, LL.M.
    Sozietät Battke Grünberg Rechtsanwalte, Dresden
  • Prof. Dr. Alexander Kemnitz
    TU Dresden,  Lehrstuhl für Wirtschaftspolitik und Wirtschaftsforschung
  • Ministerialrat Dr. Andreas Klafki, LL.M. (USA), MEGA (Paris, Berlin / Potsdam)
    Leiter der Landeskartellbehörde sowie des Referates u.a. zuständig für EU-Beihilfenrecht und Öffentliches Auftragswesen beim Ministerium für Wirtschaft und Europaangelegenheiten Brandenburgs
  • Prof. Dr. Justus Meyer
    Universität Leipzig, Professur für Wirtschaftsprivatrecht
  • RA Dr. Arthur Steinmann
    FLEET HAMBURG LLP, Hamburg
  • Prof. Dr. Thorsten Richter
    HTW Dresden, Professur Wirtschaftsrecht insb. Wirtschaftsprivatrecht und Arbeitsrecht
  • Dr. Harald Vinke
    FB-Leiter und stellv. Unternehmensbereichsleiter Finanzvermögen Staatsbetrieb Sächsisches Immobilien- und Baumanagement (SIB)
  • RA Prof. Dr. Hans-Eric Rasmussen-Bonne, LL.M.
  • Dr. Ulrich Hagel
    Bombardier Transportation, Berlin
  • Dr. iur. Markus Büch, LL.M.
    FOM Hochschule, Berlin
  • Dr. Gala Rebane
    TU Chemnitz
  • RA Stefan Heinemann